Ost!

Et innlegg om ysting. En etter hvert utdende aktivitet som mest foregikk p setrene. Men "re vre" de som fortsatt holder p og holder denne tradiajonen i hevd.

Her et eldre bilde av meg ved ystegryta,- men det er nok mest fotografens skyd, da jeg hadde noen dager p Baggerud setra hvor jeg hjalp til, - mest for vite hvordan dette blir gjort. Her er det geitmelk som blir ystet, hvitosten blir tatt av og presset i osteform.

Siden blir resten i gryta kokt inn til brunost, som til slutt blir rrt kaldt s den ikke skal " sande" seg.

Nr jeg reflekterer litt over dette, s tenker jeg at den TIDEN som gr med til dette er en mangelvare i dag.

Pultost er det heller ikke stor prosuksjon av i dag, men for meg som er over gjennomsnitt glad i denne osten,- er jeg glad det fortsatt er noen som kan, og lager det. I dagens samfunn da kalorier er viktig ikke f for mye av,, s f pultosten frem igjen!

Men,, den smaker ekstra godt p " brdtte" med mye smr,,

Dette bilde er fra " nett" og viser ei dame som str vasker smret tomt for "mysu".

En annen god smak etter separering er rmme, du m da surne flta.

Jeg er s heldig at min sster Randi Stadsvoll kan- og gjr det, i skrivende stund er det " brdtte" med rmme fra henne som er kveldens nattmat, og min inspirasjon til dette innlegget.

Heia tradisjonsmat!

#tradisjoner#mat #levlandlig #historie #ost

Sveive kinne og stav kinne.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tomtefjset, Bente Stadsvoll

Tomtefjset, Bente Stadsvoll

46, Nordre Land

Bor i bygda Vest-Torpa, der jeg trives med gamle hus,restaurering, urter, hage og mat. Og, selvflgelig min familie og med sambygninger. Har tanker om litt utleie for de som vil bo litt landlig p mitt smbruk i et jordstampehus bygget i 1938.Fjset har ogs blitt en hyggelig plass mtes til sosiale lag.

Kategorier

Arkiv

hits