Ost!

Et innlegg om ysting. En etter hvert utdøende aktivitet som mest foregikk på setrene. Men "ære være" de som fortsatt holder på og holder denne tradiajonen i hevd.

Her et eldre bilde av meg ved ystegryta,- men det er nok mest fotografens skyd, da jeg hadde noen dager på Baggerud setra hvor jeg hjalp til, - mest for å vite hvordan dette blir gjort. Her er det geitmelk som blir ystet, hvitosten blir tatt av og presset i osteform.

Siden blir resten i gryta kokt inn til brunost, som til slutt blir rørt kaldt så den ikke skal " sande" seg.

Når jeg reflekterer litt over dette, så tenker jeg at den TIDEN som går med til dette er en mangelvare i dag.

Pultost er det heller ikke stor prosuksjon av i dag, men for meg som er over gjennomsnitt glad i denne osten,- er jeg glad det fortsatt er noen som kan, og lager det. I dagens samfunn da kalorier er viktig å ikke få for mye av,, så få pultosten frem igjen!

Men,, den smaker ekstra godt på " brødtåte" med mye smør,,

Dette bilde er fra " nett" og viser ei dame som står å vasker smøret tomt for "mysu".

En annen god smak etter separering er rømme, du må da surne fløta.

Jeg er så heldig at min søster Randi Stadsvoll kan- og gjør det, i skrivende stund er det " brødtåte" med rømme fra henne som er kveldens nattmat, og min inspirasjon til dette innlegget.

Heia tradisjonsmat!

#tradisjoner#mat #levlandlig #historie #ost

Sveive kinne og stav kinne.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tomtefjøset, Bente Stadsvoll

Tomtefjøset, Bente Stadsvoll

46, Nordre Land

Bor i bygda Vest-Torpa, der jeg trives med gamle hus,restaurering, urter, hage og mat. Og, selvfølgelig min familie og med sambygninger. Har tanker om litt utleie for de som vil bo litt landlig på mitt småbruk i et jordstampehus bygget i 1938.Fjøset har også blitt en hyggelig plass å møtes til sosiale lag.

Kategorier

Arkiv

hits